Zwavelen en gassen

Zwavelen en gassen

Iemand vroeg me of biologische gedroogde zuidvruchten zoals o.a. vijgen, abrikozen, rozijnen en dadels ook gegast en gezwaveld worden. Hieronder een korte uitleg.
Het zwavelen en gassen van  gedroogd fruit is het toevoegen van sulfiet (SO2) en methylbromide. Dit voorkomt verkleuring, schimmelvorming en eitjes en insecten worden vernietigt. Helaas reageren veel mensen op sulfiet ( ook toegevoegd aan wijn ) zoals het krijgen van huiduitslag, hoofdpijn en maag -en darmklachten. Tevens breekt sulfiet vitamine B1 en E af.
Biologische zuidvruchten worden niet gezwaveld. Om eitjes en insecten toch te vernietigen worden de zuidvruchten in een vriescel bewaard of er wordt een Co2- hoge drukmethode gebruikt. Abrikozen horen dus bruin te zijn en niet geel! Biologische rozijnen worden geoliéd met biologische zonnebloemolie. Biologische zuidvruchten worden meestal niet extra gesuikerd, maar let op bij dadels en bananenchips; lees het etiket. Gedroogde zuidvruchten bevatten amper vitamine C en veel natuurlijke suikers. Wel zijn zij rijk aan ijzer en kalium. Een wit laagje over zuidvruchten in de verpakking is gekristalliseerde suiker en dus gewoon eetbaar.