Vitamine B12 en de toekomst

Vitamine B12 en de toekomst

Steeds meer mensen kiezen mentaal bewust of intuïtief voor een vegetarische of veganistische leefstijl. Vooral onder (nieuwetijds)kinderen vind deze energetische bewustzijnsverschuiving plaats. Het doden en eten van dieren past niet bij wie ze zijn. Het ontstaan van een tekort aan vitamine B12 op langer termijn ligt dan op de loer. Mensen met een ongezonde leefstijl zoals roken, alcohol en veel stress, moeten ook waken voor een gebrek aan vitamine B12.

Wat minder bekend, is het opbouwen van een vitamine B12 deficiëntie bij het ouder worden, een auto immuunziekte, spijsverteringsklachten; een niet goed werkende alvleesklier, bij maagzuurpatiënten en een maagverkleining. Ook bij (diabetes)medicatie kom je in de gevarenzone. Daarnaast kan erfelijke aanleg een rol spelen.

Een deel van de bevolking, ongeveer zo’n 20%, is hoog gevoelig. Ook wel hoog sensitief of HSP-er genoemd. Zij hebben een gevoeliger zenuwstelsel, waardoor prikkels meer of harder binnen kunnen komen. Daardoor zijn zij vaak  eerder vermoeid en gevoeliger voor stress. Een vitamine B12 supplement kan voor hen een uitkomst zijn. Ook bij vormen van autisme is het raadzaam om de B12 waarde in de gaten te houden.

Naast dierlijk voedsel bevindt zich in plantaardige voeding ook vitamine B12. Denk aan voedingsgist, zeewier, algen en champignons. Echter wel in een veel lagere dosis.

Toch zie je onder vlees, vis en zuiveleters ook  meer en meer een tekort ontstaan aan vitamine B12. Je moet daarvoor weten dat vitamine B12 wordt aangemaakt door microben. En wel door microben die in de grond leven. Via de grond komt vitamine B12 terecht in planten en dieren, die wij vervolgens consumeren. Door het gebruik van steeds meer bestrijdingsmiddelen in de landbouw, hebben deze microben moeite met het produceren van vitamine B12. En zo bouwt de mens vervolgens het tekort op aan deze vitamine. Een biologische(dynamische) voedingsstijl is uiterst raadzaam, omdat in deze sector veel minder of geen chemicaliën worden gebruikt.

Het suppleren van vitamine B12 is in veel gevallen dus aan te bevelen. Er zijn verschillende soorten vitamine B12 supplementen. Laat je goed informeren of en welk vitamine B12 supplement voor jou noodzakelijk kan zijn. Ga niet op eigen houtje (langdurig) vitamine B12 slikken, want een verhoogde vitamine B12 spiegel komt ook voor.

Naast vitamine B12 is het voor vegetariërs en veganisten belangrijk dat zij voldoende carnitine, choline, zink, calcium, omega 3, vitamine C, ijzer en eiwitten binnen krijgen.