Uitslag uitstrijkje Baarmoeder

Uitslag uitstrijkje Baarmoeder

Vanaf je 30ste levensjaar tot je 60e, kun je ervoor kiezen om een uitstrijkje te laten doen. Dit onderzoekje is dan in principe om de 5 jaar bij een juiste uitslag.

In mijn praktijk heb ik regelmatig te maken met (jonge) vrouwen die een afwijkend uitstrijkje hebben. Helaas ervaren zij hierdoor behoorlijk wat stress. Ik begrijp dat heel goed, zeker als baarmoederhalskanker in de familie voorkomt.

Maar vaker is het niet nodig om je (meteen) zorgen te maken.

Een afwijkend uitstrijkje kan namelijk ook alleen duiden op een irritatie of een (schimmel)infectie. Ook een gezonde baarmoedermond kan alsnog een afwijking geven in de uitslag, terwijl er niets aan de hand is. Vaak zie je dat een uitstrijkje na verloop van tijd vanzelf weer een normale uitslag aangeeft. Dit omdat het lichaam een herstellend vermogen bezit en jou telkens opnieuw gezond probeert te houden.

Het immuunsysteem heeft een belangrijke rol bij de balans van onze hormonen en dus op de gezondheid van de baarmoeder. Bij een goede weerstand kan een tweede uitstrijkje dus gewoon weer een positieve uitslag geven! Stress daarentegen zorgt voor een hormonale disbalans.

Hieronder lees je enkele adviezen die belangrijk zijn bij het versterken van je je immuunsysteem:

Eet voldoende biologische groente en fruit

Zorg voor voldoende beweging

Zorg voor voldoende slaap

Begeef je elke dag in de verse buitenlucht (vitamine D aanmaak) 

Gebruik een Vitamine D3 supplement (met name in de winter)

Beperk langdurige stress

Niet roken

Beperk alcohol en suikers

Maak plezier!

 

 

Wil je gezond leven tot in detail? Wees welkom voor de intake!