Prohormoon Vitamine D

Prohormoon Vitamine D

Vitamine D wordt ook wel het “prohormoon” of “zonhormoon” genoemd. We halen vitamine D uit zonlicht en uit voornamelijk dierlijke voeding zoals vis en roomboter. Vitamine D is nodig voor sterke botten, tanden, spieren en ondersteunt het immuunsysteem. Naast deze belangrijke eigenschappen, heeft Vitamine D ook een positieve invloed op de luchtwegen. Veel mensen kampen nu met luchtwegproblemen en een verminderde weerstand. Vooral ouderen en mensen met overgewicht worden hiervoor in het ziekenhuis opgenomen. Deze mensen blijken vaak een te laag vitamine D gehalte te hebben in het bloed. Daarom kan voedingssuppletie van Vitamine D van wezenlijk belang zijn. Vooral 50 plussers mogen extra vitamine D innemen. Toch blijkt dat tegenwoordig ook veel jongeren een vitamine D tekort hebben opgebouwd. In Nederland is het vitamine D level het laagst in Maart / April, omdat we in de winter minder zonlicht tot onze beschikking hebben.

Vitamine D2 versus D3

Vitamine D2 is van plantaardige oorsprong. Het wordt uit korstmossen of champignons gewonnen. Vitamine D3 is van dierlijke oorsprong en wordt meestal gewonnen uit wolvet (schaapswol). Vitamine D3 wordt beter opgenomen in de darmen. Vitamine D2 is geschikt voor veganisten en mensen die het dierenwelzijn voorop stellen.

 

Vitamine D & K suppletie

Uit de laatste studies blijkt dat de inzet van Vitamine D ook een belangrijke rol speelt bij auto immuunziekten, zoals reuma, ziekte van Crohn, Hashimoto en Diabetici. Tevens is er een nieuw vitamine complex op de markt gekomen, namelijk Vitamine D met Vitamine K2. Vitamine K1 is vooral te vinden in groene bladgroenten, fruit, vlees en eieren. Vitamine K werkt op de aderen; de bloedstolling. De combinatie van Vitamine D en K2 als voedingssupplement, zou ervoor zorgen dat er geen ophoping van calcium kan plaatsvinden in de aderen of de nieren. Wat inhoudt dat de complexformule zo beter op de juiste plekken in het lichaam terecht kan komen. Vitamine K2 kan het lichaam zelf aanmaken. Dit doen bacteriën in de dikke darm. Het is dus belangrijk je darmen gezond te houden om tekorten te voorkomen.

Ga nooit op eigen houtje (een hoge dosis) vitaminen slikken. Laat je altijd adviseren door iemand met kennis van zaken.