Oxytocine; het knuffelhormoon

Oxytocine; het knuffelhormoon

Oxytocine voor moeder en kind

Oxytocine is een neurohormoon, dat aangemaakt wordt in onze hersenen (hypofyse). Oxytocine wordt geactiveerd bij het opwekken van de geboorte van een kind, door het samentrekken van de baarmoeder. Het zorgt voor de samentrekking van de borst, zodat de borst warmer wordt en de borstvoeding wordt gestimuleerd. Na de bevalling zorgt oxytocine ervoor, dat de baarmoeder weer krimpt. Bij het moeilijk of niet kunnen geven van borstvoeding, is stress vaak een oorzaak. Zo kan het zijn dat moeder angstig of onzeker is over het groot brengen van haar kind. Misschien spelen omgevingsfactoren of de maatschappij een rol. Ongezonde voeding en  een ongezonde leefstijl geven  het lichaam ook stress. Dit zorgt vervolgens weer voor een lagere oxytocine waarde, wat juist zo belangrijk is voor de band van moeder en kind.

 

Het belang van oxytocine voor iedereen

Oxytocine komt ook vrij als je plezier maakt. Denk bijvoorbeeld aan muziek luisteren, leuke dingen doen met vrienden, lachen, seks hebben en knuffelen. Oxytocine zorgt er voor, dat je hechte banden kunt maken met andere mensen. Het zorgt voor intimiteit, loyaliteit en vermindert sociale stress. Mensen die veel stress ervaren, maken minder oxytocine aan. Zij kunnen zich daardoor juist onzeker of onrustig voelen in groepsverband. Voor deze mensen is het belangrijk om vanuit het hart te blijven communiceren. Dit zal uiteindelijk sociale banden versterken of herstellen en laat het oxytocine level weer stijgen. Een respectvol, loyaal, open en liefdevolle houding naar elkaar is dus van wezenlijk belang. Niet alleen voor je eigen gelukzaligheid en gezondheid, maar ook voor die van een ander. Oxytocine versterkt je immuunsysteem en dat is precies wat we willen in deze tijd.

 

Heb elkaar lief, knuffel mens en dier waar kan, geef jezelf en de ander een compliment en zet je allermooiste glimlach op naar een voorbijganger…..