De noodzaak van lichaamsvet

De noodzaak van lichaamsvet

Op social media, posters en bladen zijn de afgetrainde sportlichamen met “het wasbordje” een hot item. Zo ook voor vrouwen.
Naast dat je het mooi kunt vinden en je je er prettig bij kunt voelen, is het wel belangrijk dat je weet dat een beetje lichaamsvet eigenlijk veel gezonder is.
Zo is lichaamsvet nodig om bepaalde hormonen goed aan te kunnen maken.
Het is niet voor niks en heel natuurlijk, dat de vrouw richting de overgang een aantal kilo’s aankomt, omdat zij dan haar hormonen meer uit lichaamsvet moet halen.
Ook de zwangere vrouw krijgt extra lichaamsvet ter voorbereiding op de bevalling.

Mocht je als sporter bijv. dagelijks aan krachttraining doen en je zou daarnaast niet voldoende aan je gezonde voedingstoffen komen kan dat nadelige gevolgen te weeg brengen. Bovendien kan te veel sporten tekorten opbouwen in voedingsstoffen.
Sporten is voor vele ontspanning, maar het is ook inspanning!
En bij teveel inspanning, kan dit stress opleveren voor het lichaam.
En we hebben het al behoorlijk druk tegenwoordig en we “moeten” zoveel.
In combinatie met een ongezond voedingspatroon kunnen er (op langer termijn) allerlei klachten ontstaan zoals een ontregeling van de schildklier, burn out, slapeloosheid of andere lichamelijke, psychische en emotionele ongemakken.
Deze kwalen kunnen zich ook aandienen bij een gezond voedingspatroon. Namelijk als het lichaam op andere manieren stress ervaart zoals bijv. bij overtraining, werken in ploegendienst en kunstlicht. (zie mijn vorige blog)

Nu wil ik krachttrainen niet in een slecht daglicht zetten, want een goede work-out, boost juist de hormonen testosteron en het groeihormoon. Het zorgt voor vetafbraak, een betere stofwisseling, een stabielere bloedsuikerspiegel, een betere conditie en meer energie. Maar let op overtraining en sla niet door.

Lichaamsvet is nodig voor een goede hormoonhuishouding, warmte en isolatie, voor je energiepeil, voor het beschermen van je gewrichten en organen bij een val en niet te vergeten voor je hersenen; je geheugen!

Nu is overgewicht natuurlijk weer het andere uiterste, maar misschien maakt een klein vrouwenbuikje juist vrouwelijk en sexy?
Het is in ieder geval zoals de natuur het bedoelt heeft…..